Vianočná akcia
Využite vianočnú akciu a získajte ku každému nákupu hodnotný darček - vreckový nožík s vývrtkou na víno. Vyberte si z aktuálnej ponuky tokajských vín a náš tokajský kuriér Vám darček prinesie s Vašim nákupom.
Oxidatívne alebo reduktívne tokajské?
Charakter tokajských vín je daný viacerými faktormi: lokalita, odrodová skladba, technológia a zákon, stanovujúci minimálne doby zretia. Významnou technologickou črtou, ktorou sa tokajské vína odlišujú od ostatných slovenských vín je tzv. oxidatívna metóda. Prítomnosť kyslíka v priebehu spracovania hrozna i vína je príčinou tvorby tzv. chlebovinkovej chute, typickej pre vína tohto typu. V súčasnosti však nové technológie umožňujú výrobu tokajského vína aj metódou reduktívnou. Víno je ľahké a má nízky obsah cukru, preto je vhodné na dennú konzumáciu. Mnohí však túto technológiu zaznávajú a tvrdia, že už sa nejedná o tokajské víno, pretože aj Máté Szepsi Lackó vyrábal víno tradičnou oxidatívnou metódou... Súhlasíte?
[ reagovať ]Helena Mačáková | 17.5.2012 - 13:38 Ako sa vyrába tokaj Existujú tu dva smery oxidácie. Prvý smer je reprezentovaný tzv. hrubou - priestorovou oxidáciou, keď mladé vína po druhom stočení sa ponechávajú v neplných sudoch počas jedného až troch mesiacov, pričom sa na povrchu - hladine vína vytvorí "kožka" tvorená kvasinkami. |
[ reagovať ]Milda Mikušová | 17.5.2012 - 14:33 Re: Ako sa vyrába tokaj Takto to vyrábajú niektorí maďarskí výrobcovia. |
[ reagovať ]Marcela | 17.5.2012 - 13:37 Tokaj výroba vína Je známe, že výroba tokajských vín je založená na oxidatívnej technológii už od samotného zberu a spracovania hrozna. Začína sa to prezrievaním hrozna, vyberaním cibéb, nakvášaním rmutu a vylúhovaním cibéb, pokračuje istou oxidáciou mladého vína už v čase jeho vytvárania sa a končiac niekoľkoročným zrením v menších drevených sudoch. |
[ reagovať ]Jaja | 8.5.2012 - 11:24 Oxidatívna metóda Oxidatívna metóda je bežná, aj keď má svoje špecifiká. Oxidatívna výroba vína, ktorá nie je vo svete bežná. Je to dlhodobé dozrievanie tokajského vína v sudoch o objeme 150 - 300 litrov v tufových pivniciach pri stabilnej teplote 9 - 10 stupňov za prístupu vzduchu. |
[ reagovať ]Karol V. | 17.5.2012 - 13:37 Re: Oxidatívna metóda Reduktívna metóda je zdravšia a to víno je ľahšie. |
1 |
Túto tému Vám prináša Tokajský vzdelávací inštitút, organizátor Medzinárodnej degustačnej súťaže vín TOKAJ.
Z našej ponuky vyberáme
Tokajská esencia je zložená z vysoko koncetrovaného toka ...
Hustá konzistencia, čistá chuť, elegantné vystupovanie ...
Tokajské víno vysokej kvality s typickým tokajským chara ...
Zrelé luxusné tokajské víno s chuťou ananásu, medovéh ...