Vianočná akcia
Využite vianočnú akciu a získajte ku každému nákupu hodnotný darček - vreckový nožík s vývrtkou na víno. Vyberte si z aktuálnej ponuky tokajských vín a náš tokajský kuriér Vám darček prinesie s Vašim nákupom.
Troj či šesťputňové?
Trojputňové alebo šesťputňové? Výroba a druhy putňového tokajského vína.
Putňové vína
Putňové tokajské vína môžu byť trojputňové, štvorputňové a päťputňové. Špeciálnym prípadom je víno šesťputňové. Na Slovensku sa kedysi vyrábalo aj víno dvojputňové, oficiálne však nikdy nebolo uznané. Putňovosť vína závisí od počtu putní cibéb, ktoré sa na jeho výrobu použijú.
Putne, cibéby a Gonczký sud
- Putňa je drevená nádoba, do ktorej sa oberajú cibéby. Do jednej putne sa zmestí 22 až 25 kilogramov cibéb.
- Cibéba je bobuľa hrozna, ktorá prirodzene dozrela na vínnej réve, a ktorú obrali v pozdnom novembri.
- Gonczký sud je 136 l suchého vína alebo muštu.
Výroba putňového vína
Pri výrobe klasického putňového tokajského vína sa niekoľko putní cibéb zaleje jedným gonczkým sudom. Keď chceme získať napríklad trojputňové tokajské víno, zalejeme tri putne cibéb 136 litrami suchého vína. Doba zrenia vína v pivniciach je potom štyri až osem rokov. Túto klasickú metódu vymyslel a zdokonalil Maté Szepsi Lackó. Dnes sa už, samozrejme, používajú aj modernejšie metódy, kde sa jednotlivé pomery určujú presne v laboratóriách. Stále však veľké množstvo vinárov postupuje podľa pôvodnej receptúry.
Tokajský výber 3-putňový, 4-putňový, 5-putňový, 6-putňový
Tokajské výbery sa vyrábajú alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou najmenej 21° NM z vinohradníckej oblasti Tokaj, alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na trojputňový až šesťputňový. Tokajské výbery vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej najmenej dva roky v drevených sudoch.
Tokajský výber 3 putňový
Tokajský výber 3 putňový je víno, v ktorom sa výrazne prejavuje tokajský charakter, tzv. chlebovinka. Výrazné v chuti i vôni, sušené slivky, jablká a náznaky karamelu dávajú vínu plnosť. Bohatosť chuti doplňuje výrazný medový nádych. Doporučená teplota pri konzumácii je 10 stupňov Celzia. Hodí sa k palacinkám, pečeným kačiciam, husiam … Obsahuje minimálne 60 g/l zvyškového cukru.
Tokajský výber 4 putňový
Pre tokajský výber 4 putňový platí v plnej miere to isté ako pre 3 putňový výber, ale škála chutí je oveľa širšia a bohatšia. U tohto vína sa už prejavujú aj arómy sušených ananásov, hrozienok … Víno, ktoré pohladí dušu aj najnáročnejších konzumentov. Vychutnávajte ho spolu s plesnivými syrmi, kozím syrom alebo husacou pečeňou. Obsahuje minimálne 90 g/l zvyškového cukru.
Tokajský výber 5 putňový
Tokajský výber 5 putňový je skutočný kráľ medzi tokajskými vínami, v chuti nádherne medový až karamelový, po ochutnaní máte plné ústa sušených ovocí, najmä hrozienok. Vynikajúco sa hodí k husacej pečeni, štrudliam a slaným syrom. Výnimočné víno, ktoré by sa malo popíjať pri výnimočných príležitostiach. Obsahuje minimálne 120 g/l zvyškového cukru.
Tokajský výber 6 putňový
Tokajský výber 6 putňový je víno, ktoré by sa malo otvárať a podávať vo vzácnych a neopakovateľných chvíľach a malo by byť vyzrievané aspoň 10 – 15 rokov vo fľaši. Dvadsaťročný 6 putňový tokajský výber je víno, ktorému neodolá nikto na svete. V chuti sa prejavujú a miešajú arómy čiernej kávy a horkej čokolády, postupne prekvapí nádherná aróma ruží a celkový zážitok dotvorí krásny medový chvostík. Obsahuje minimálne 150 g/l zvyškového cukru.
Z našej ponuky vyberáme
Tokajská esencia je zložená z vysoko koncetrovaného toka ...
Hustá konzistencia, čistá chuť, elegantné vystupovanie ...
Tokajské víno vysokej kvality s typickým tokajským chara ...
Zrelé luxusné tokajské víno s chuťou ananásu, medovéh ...