Vianočná akcia
Využite vianočnú akciu a získajte ku každému nákupu hodnotný darček - vreckový nožík s vývrtkou na víno. Vyberte si z aktuálnej ponuky tokajských vín a náš tokajský kuriér Vám darček prinesie s Vašim nákupom.
Odrody a druhy
Furmint, Lipovina, Muškát žltý, samorodné, esencia, trojputňové alebo šesťputňové? Ako si vybrať to správne tokajské víno podľa Vašej chuti, nálady alebo príležitosti?
Tokajský Furmint
Tokajský Furmint je víno vyrobené alkoholovým kvasením hrozna odrody Furmint s prímesou hrozna odrôd Lipovina a Muškát žltý. Lipoviny a Muškátu žltého môže byť v Tokajskom Furminte dohromady maximálne 15%. Odrody použité v Tokajskom Furminte musia byť vypestované vo vinohradníckej oblasti Tokaj a víno musí byť osvedčené a zatriedené kontrolným ústavom.
Furmint sú reduktívne vína vyrobené z odrody Tokajský Furmint. Sú typické vyššími kyselinami a ovocnou sviežosťou. Tokajským vínam dávajú štruktúru a dlhovekosť.
Tokajský Muškát žltý
Muškát je najvzácnejšia a najstaršia tokajská odroda, ktorú pestovali už starí Rimania. Hrozno má lahodnú muškátovú chuť, ktorá sa prenáša aj do vína. Dozrieva skôr ako ostatné tokajské odrody, takže hrozno sa spracúva osobitne. Vína sú voňavé a bohaté. Keď hrozno prezrieva, poskytuje nádherné, komplexné sladké lahôdky. Víno vo fľaši Vás poteší vôňou horúceho tokajského leta, prezretých marhúľ a rozkvitnutými kvetmi bazy čiernej.
Tokajský Muškát žltý je víno vyrobené alkoholovým kvasením hrozna odrody Muškát žltý s prímesou hrozna odrôd Furmint a Lipovina, spolu najviac 15%, vypestovaných vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Ak chceme tokajské víno nazvať Tokajský Muškát žlty, musí byť toto víno osvedčené a zatriedené kontrolným ústavom. Na akostné vína pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj sa vzťahujú zákonné pravidlá pre akostné vína z ohraničenej vinohradníckej oblasti.
Tokajská Lipovina
Tokajská Lipovina je víno vyrobené alkoholovým kvasením hrozna odrody Lipovina s prímesou hrozna odrôd Furmint a Muškát žltý, spolu najviac 15%, vypestovaných vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Toto víno musí byť osvedčené a zatriedené kontrolným ústavom.
Lipovina je odroda viniča hroznorodého registrovaná na území Slovenska od roku 1952. Lipovina si vyžaduje hlboké, teplé pôdy dobre zásobené živinami. Rastie veľmi bujne. Strapec lipoviny je dlhý, valcovitý a redší. Bobule sú guľaté, stredne veľké bez výraznej chute.
Tokajské samorodné sladké
Tokajské samorodné sladké je sladší brat samorodného suchého. Vyrába sa v rokoch, keď sa vytvorilo menej cibéb a hrozno dosiahlo vysokú cukornatosť. Vo výnimočných rokoch sa kvalita približuje k tokajským výberom. Mladé samorodné sladké charakterizuje kvetnatá sladkosť, staršie vína chutia po mede a prezretom ovocí. Skvele doplnia chuť hydinových paštét a zrelých syrov. Obsahujú viac ako 10 g/l zvyškového cukru.
Tokajské samorodné sladké je tokajské víno vyrábané z hrozna s čiastočným podielom cibéb, ktoré sa z hrozna nevyberajú a spracúvajú sa spolu s ostatným hroznom, ktoré musí mať cukornatosť najmenej 24° NM. Víno má obsah prírodného cukru nad 10 g/l. Tokajské samorodné suché a sladké možno do obehu uvádzať najskôr po dvoch rokoch vyzrievania, z toho aspoň jeden rok v drevených sudoch.
Tokajské samorodné suché
Tokajské samorodné suché je tokajské víno, ktoré sa vyrába alkoholovým kvasením z hrozna tokajských odrôd, ak nie sú priaznivé podmienky na hromadnú tvorbu cibéb. Tokajské samorodné suché sa vyrába v ročníkoch nepriaznivých na tvorbu cibéb, alebo z hrozna, z ktorého strapcov boli vopred povyberané cibéby na výrobu tokajských výberových vín. Hrozno musí mať cukornatosť najmenej 21° NM. Vyrobené víno má obsah zvyškového prírodného cukru do 10g/l.
Tokajské samorodné suché je špecifické víno, ktorého jedinečný charakter vynikne najlepšie priamo v tokajskej pivnici. Jemne podchladené vynikajúco poslúži aj ako aperitív. V mladých, troj až šesťročných samorodných vínach sú dominantné tóny prezretých jabĺk, hrušiek a orechov. Vo vínach starších ročníkov sa objavujú tóny kávy a sušených sliviek. Samorodné suché obsahuje menej ako 10 g/l zvyškového cukru.
Tokajské víno trojputňové, štvor-, päť- a šesťputňové
Informácie o druhoch a výroby putňových tokajských vín nájdete na stránke Troj či šesťputňové?.
Tokajská esencia
Tokajská esencia je nektár z ručne nazbieraných cibéb, skutočný diamant tokajskej oblasti. Obsahuje 2 – 8 % alkoholu a neuveriteľných 300 – 900 g/l zvyškového cukru. V chuti čistý hroznový nádych, chuť medu a ušľachtilej plesne. Bohatosť chute sa nedá prirovnať snáď k žiadnemu inému médiu na svete. Je to poklad, ktorý si každý vinár na Tokaji mimoriadne cení a iba málokto uvádza na trh.
Tokajská výberová esencia
Tokajská výberová esencia je víno získané alkoholovým kvasením cibéb. Pri zbere sa vyberajú zvlášť bobule hrozna, ktoré sa hneď po spracovaní zalejú muštom, pochádzajúcim z definovaného vinohradu vinohradníckej oblasti Tokaj alebo tokajským vínom totožného ročníka, ktoré obsahuje aspoň 180 g/l prírodného cukru a 45 g/l bezcukorného extraktu. Tokajská výberová esencia dozrieva najmenej tri roky, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.
Tokajská esencia - nektár
Tokajská esencia - nektár je víno získané pomalým kvasením samotoku, ktorý sa získa zo zvlášť vyberaných cibéb. Esencia obsahuje aspoň 450 g/l prírodného cukru a 50 g/l bezcukorného extraktu. Tokajská esencia - nektár dozrieva najmenej tri roky, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.
Z našej ponuky vyberáme
Tokajská esencia je zložená z vysoko koncetrovaného toka ...
Hustá konzistencia, čistá chuť, elegantné vystupovanie ...
Tokajské víno vysokej kvality s typickým tokajským chara ...
Zrelé luxusné tokajské víno s chuťou ananásu, medovéh ...