Vianočná akcia
Využite vianočnú akciu a získajte ku každému nákupu hodnotný darček - vreckový nožík s vývrtkou na víno. Vyberte si z aktuálnej ponuky tokajských vín a náš tokajský kuriér Vám darček prinesie s Vašim nákupom.
História tokaja
Počiatky výroby tokajského vína
Podľa maďarskej vínnej ľudovej tradície schopnosť vyrábať jedinečné sladké vône, boli objavené v regióne v roku 1650, za čias Zsuzsanny Lorantfly. Miestny kazateľ, Máté Laczkó Szepsi, ktorý bol tiež zodpovedný za výrobu vína, nariadil žatvu v oneskorení pretože sa bál útokov Turkov. Vďaka tomuto oneskoreniu niektoré hrozná získali ušľachtilú pleseň a boli zozbierané a tlačené oddelene, pred tým ako sa nalievali do muštu. Výsledné víno predávané počas Veľkonočných sviatkov si v ďalšom roku získalo veľký obdiv. V nasledujúcich 10 rokoch bola ušľachtilá pleseň už uznávaná (viac ako 100 rokov pred tým, než bol v Nemecku na zámku Johannisberg). Vinohrady z tejto oblasti boli v roku 1700 ako jedny z prvých, ktoré boli predmetom klasifikácie.
Máté Laczkó Szepsi
Máté Laczkó Szepsi (1576-1633) kazateľ, učiteľ historik a básnik bol prvým výrobcom tokajského samotoku - "aszú". Máté Laczkó navštevoval školy najprv v Moldave nad Bodvou, neskôr v Sárospataku. Od roku 1606 vyučoval na školách v maďarskej obci Olaszliszka a v Košiciach. Za finančnej podpory vplyvnej rodiny Mihálya Lórántffyho sa dostal na štúdiá do Wittenbergu (1608). Neskôr pôsobil ako kazateľ v obci Erdőbénye (Maďarsko). Od roku 1612 opäť študoval v nemeckom Hanau, odkiaľ sa vracia opäť do Erdőbénye a dáva sa do služieb Zuzany Lórántffyovej, manželky Juraja Rákócziho. Vtedy sa začal zaoberať výrobou tokajského samotoku. Stanovil presnú receptúru výroby tokajského "aszú", postup sa používa dodnes. Správa o kvalite a liečivej sile vína prenikla rýchlo do celého sveta. Sám Paracelsus sa vybral do Uhorska, aby sa presvedčil o účinkoch samotoku. Máté Laczkó Szepsi zomrel 20. januára v Erdőbénye.
Víno kráľov
Do konca 18. storočia bolo toto špeciálne víno predstavené francúzskemu súdu a následne bolo predstavené ruskému cisárstvu Habsburgovcami. Len Carihradu z mysu Dobrej nádeje (a v menšej miere Moldavskému Cotnari) konkurovalo toto víno. Všeobecne známe bolo tokajské víno mimo územia Maďarska ako víno kráľov a kráľ vín. Počas tohto obdobia sa toto sladké víno spolu s Tokajskou esenciou pokladalo za viacúčelový prostriedok posilňujúci zdravie.
Tokajská vínna renesancia
Počas 20. storočia tokajské víno upadalo. Pod Sovietskou nadvládou bolo podporované skôr množstvom ako kvalitou, hoci prekvapujúci počet pestovateľov a výrobcov pokračovalo v tradičnej výrobe. Spisovateľ o víne Hugh Johnson ako aj súkromní investori založili spoločnosť Royal Tokaji Wine v roku 1989 a začiatkom 90-tych rokov zaznamenali príliv neobyčajne kozmopolitného výberu investorov včetne AXA Millesimes a iných poistných gigantov z Francúzska a Vega Sicilia zo Španielska. V roku 1995 vytvorili novú klasifikáciu vinohradov obnovili imidž tohto ušľachtilého vína spolu so rôznymi štýlmi v stupňoch oxidácie.
Z našej ponuky vyberáme
Tokajská esencia je zložená z vysoko koncetrovaného toka ...
Hustá konzistencia, čistá chuť, elegantné vystupovanie ...
Tokajské víno vysokej kvality s typickým tokajským chara ...
Zrelé luxusné tokajské víno s chuťou ananásu, medovéh ...